Τρίτη 22 Ιουνίου 2010

12 χρόνια και μια μέτρια βραδιά

Μέτρια βραδιά και μέτρια η γιορτή χθες της αποφοίτησης και αναρωτιέμαι ,μέτρια ήταν κι όλα τα χρόνια του σχολείου; Αρχικά σκέφτομαι πως δεν ήταν, πως ήταν σημαντικό κομμάτι της ζωής του καθενός από εμάς πως ,είναι σίγουρα φορτωμένα αυτά τα χρόνια με ευχάριστες αναμνήσεις. Από την άλλη σκέφτομαι ότι χθες δεν ήθελα να ακούσω ψέματα και υπερβολές για το πόσο τέλεια και αρμονικά ήταν όλα… γιατί απλούστατα δεν ήταν.
Τελικά η χθεσινή εκδήλωση μάλλον αποδείκνυε ότι τελειώσαμε το σχολείο κουρασμένοι και πικραμένοι. Γιατί παρόλα τα προβλήματα του εκπαιδευτικού συστήματος όλοι έχουμε και κάποιες καλές σχολικές αναμνήσεις….Ήρθε όμως η περσινή χρονιά και τα έσβησε όλα. Είναι πραγματικά οξύμωρο να περιμένεις να τελειώσει αυτή η χρονιά χωρίς να σκέφτεσαι ότι τελειώνει ένα κεφάλαιο της ζωής σου, χωρίς να νοσταλγείς τα χρόνια που πέρασαν. Πως όμως  να σκεφτείς έτσι όταν νοιώθεις μόνο πίεση και άγχος; Επειδή η περσινή σχολική χρονιά δεν θύμιζε σε τίποτα σχολείο ξεχάσαμε και εμείς πως είναι να είσαι μαθητής….Ξεχάσαμε ,γιατί δεν μας ενδιέφερε, ότι κάποιους συμμαθητές μας ίσως να μην τους ξαναδούμε ποτέ και ίσως είτε τους χωνεύουμε είτε όχι έπρεπε να τους πούμε ένα τελευταίο γεια…Βέβαια έτσι θα σκεφτόμασταν μόνο αν νοιώθαμε ακόμα μαθητές. Αυτή την ιδιότητα τη χάσαμε από πέρσι. Μήπως λοιπόν έπρεπε να γίνει πέρσι η αποφοίτηση;

2 σχόλια:

  1. Βασικά όλη η διαδικασία της αποφοίτησης είναι ένα κατασκεύασμα το οποίο προσπαθεί να επιβεβαιώσει την δήθεν προσφορά του εκπαιδευτικού συστήματος και να παρουσιάσει μία επίπλαστη εικόνα καταστάσεων που μπορεί να μην υπήρχαν καν. Αν αντιπαραβάλεις τα χάλια από πλευράς υποδομών και προσφερόμενης μάθησης-παιδείας με την ψευτογκλαμουριά που επικρατεί σ αυτήν την τελετή, το συμπέρασμα είναι πως η όλη διαδικασία στερείται ουσιαστικού νοήματος με τις δεδομένες συγκυρίες. Τελικό συμπέρασμα : FAIL !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Eγω πάλι δen θα ήθελα να απορρίψω αυτήν την διαδικασία ως ακόμη μία απόδειξη ενός σάπιου εκπαιδευτικού συστήματος γιατί πολύ απλά σ'αυτήν βλέπω μια τελετή αποχωρισμου, ένα είδος ιεροτελεστίας ή έστω απόδοση τιμης σε μία διαδικασία που αν μη τι άλλο μου γνωρισε φίλους, σε έναν χώρο που για 6χρόνια έγινε σπίτι μου. Αν η αποφοίτηση σας ήταν τόσο μέτρια τότε δεν φταίνε οι συνθήκες αλλά εσείς που δεν δώσατε το στίγμα σας. Γιατί εσείς αρκεστήκατε σ κάτι μέτριο αφήνοντας να τνο χειριστούν άλλοι για σας. Και κατά την άποψη μου η αποφοίτηση απεικονίζει με τον καλύτερο δυξνατό τρόπο την ζωή στο σχολείο..

    ΑπάντησηΔιαγραφή